Keuring, onderhoud en reiniging van stooktoestellen op gas
De wetgever schrijft een verplicht onderhoud voor om de 2 jaar voor centrale stooktoestellen op gas. Het onderhoud wordt uitgevoerd door een erkende technicus gasvormige brandstof. Je ontvangt een reinigings- en verbrandingsattest.
Een onderhoud laten uitvoeren
Een onderhoud omvat:
- controle van de rookgasafvoer
- controle van de algemene staat van het stooktoestel
- controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
- controle van de verbrandingswaarden
In combinatie met andere onderhoud- en controlewerkzaamheden in je pand zullen we jaarlijks ook een controle uitvoeren op de algemene staat van het stooktoestel en de verluchting van het stooklokaal.
Controle van andere stooktoestellen (op gas)
Voor afzonderlijke stooktoestellen (kachels, gashaarden, open haarden, doorstroomketels, badgeisers, …), die niet zijn aangesloten op een centraal verwarmingssysteem, is onderhoud niet wettelijk verplicht. Toch wordt een regelmatige onderhoudsbeurt (met reiniging) aangeraden. Dat is goed voor de veiligheid, het energieverbruik en de werking van het toestel.
Het kan trouwens zijn dat er in je huurcontract of brandverzekeringspolis verplichtingen staan over het onderhoud van deze individuele toestellen.

Neem onmiddellijk contact op
"*" geeft vereiste velden aan
Abonnement op Maat
Volledige Technische Ontzorging met Duurzame Service: Abonnement op Maat
VeeLgestelde vragen
Het onderhoud van je gasverwarming en stooktoestellen op gas is verplicht in Vlaanderen voor toestellen met een vermogen van meer dan 20 kW en moet elke twee jaar worden uitgevoerd om veiligheids- en milieunormen te waarborgen. Dit zorgt ervoor dat de uitstoot van schadelijke stoffen wordt verminderd en het rendement hoog blijft.
Wij het onderhoud van gasverwarming worden de brander, warmtewisselaar, rookgasafvoer en de algemene werking van het systeem gecontroleerd. Tevens worden de leidingen nagekeken op mogelijke lekkages om een veilige werking te garanderen en vervangen we de dichtingen.
Regelmatig onderhoud van gasverwarming verhoogt het rendement, voorkomt dure reparaties en verlengt de levensduur van je verwarmingstoestel. Het helpt ook om de veiligheid te waarborgen door mogelijke gaslekkages vroegtijdig te detecteren. Na het onderhoud ontvang je het verbrandingsattest dat verplicht is voor de verzekering.
De belangrijkste veiligheidsrisico’s van een slecht onderhouden gasverwarming zijn gaslekkages, verhoogde CO-uitstoot, en het risico op koolmonoxidevergiftiging. Zonder regelmatig onderhoud kunnen defecten en inefficiënte verbranding onopgemerkt blijven, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken.
Je kunt het energieverbruik optimaliseren door regelmatig onderhoud van gasverwarming, omdat een goed afgesteld systeem efficiënter brandt en minder energie verbruikt. Dit verlaagt niet alleen je energiekosten maar vermindert ook de uitstoot van schadelijke stoffen.